Aanbod

Cursus

Landbouw van de toekomst

De biodynamische landbouw heeft niet alleen een herstellende kracht voor ecosystemen maar ook voor onszelf. De basis van de biodynamische landbouw werd gelegd door de Oostenrijkse geesteswetenschapper Rudolf Steiner. In 1924 hield hij 8 voordrachten voor boeren, landgoedeigenaren, en wetenschappers die de landbouw wilden vernieuwen. Bijna een eeuw geleden dus, en toch nog zeer actueel. Hoe actueel, kun je leren onder inspirerende begeleiding van de boerin van Kaasboerderij Noorderlicht en docent Luc Ambagts

De Landbouw en de cursus: voor boeren én burgers

De Landbouwcursus vormt de rode draad in deze cursus. Aan bod komt hoe de boer zelf de beste onderzoeker van zijn bedrijf is. Aan de hand van levensprocessen in de landbouw krijg je een beeld hoe alles in de natuur op elkaar is ingespeeld. En aangezien wijzelf onderdeel zijn van de natuur zul je jouw deel van het grotere geheel gaan ervaren.

Elke voordracht uit de Landbouwcursus is te lezen als een oproep om een specifieke vaardigheid te ontwikkelen: weet je deel van een groter geheel, werk vanuit een beeldend begrijpen, etc. Vaardigheden die in de landbouw, maar zeker ook daarbuiten, bijdragen aan een vruchtbaar werken. Naast de kennis, die bruikbaar is voor iedereen die zich verbonden voelt met de natuur, staat ook het ontwikkelen van deze vaardigheden op het programma. De boerderij waar de cursus gehouden wordt, is daarvoor een geweldige ontdek en oefenplek.

Kaasboerderij Noorderlicht: Maria Inckmann- van Gaalen en Luc Ambagts

Maria is een echte ambassadeur van biologisch. Ze heeft niet alleen haar eigen Kees geïnspireerd om biologisch (-dynamisch) te worden. Ook verschillende boeren uit de omgeving zijn door Maria aangezet om om te schakelen. “Ik voelde diep van binnen altijd al dat het belangrijk voor mij is om gezonde producten te maken. Er komen hier ook allerlei buurkinderen over de vloer die meewerken op de boerderij. We hopen ze op die manier ook echt iets mee te geven voor later.”

Maria is gedreven om mensen te betrekken bij haar bedrijf. Ze organiseert allerlei workshops, lezingen en rondleidingen. In 2017 verleende ze enthousiast haar medewerking aan de eerste cursuscyclus over de Landbouwcursus.

“Ik vind het belangrijk om mensen te voorzien van goede informatie, maar ze moeten dan zelf daar verder over nadenken wat ze met die informatie willen."

Luc Ambagts heeft wis- en natuurkunde gestudeerd en zeven jaar lesgegeven op de bovenbouw van de Vrije School in Zutphen. De BD- landbouw maakte Luc zich eigen door de opleiding op Warmonderhof te volgen. Hij werkte bij verschillende landbouw en onderwijs projecten. Nu is hij al meer dan tien jaar werkzaam als beleidsmedewerker bij de BD-Vereniging. Het is Luc zijn passie om de rijkdom die verborgen ligt in de werken van Rudolf Steiner bereikbaar en toepasbaar te maken voor de mensen in de tijd van nu. Hij schreef een samenvatting van de landbouwcursus, stelde een boek samen over de BD-preparaten en nam het initiatief tot een uitgave waarin boeren over hun ervaring met de Landbouwcursus vertellen.

Kaasboerderij Noorderlicht

Deze kaasboerderij in de Alblasserwaard is relatief nieuw. Het gebouw, onder architectuur gebouwd, is door zijn bijzonder ontwerp een blikvanger. De koeien zijn van het zogenaamde blaarkoppen ras, een oud Hollandse ras. Dit ras komt oorspronkelijk uit Groningen en de Oude Rijnstreek; de streek waar Maria en Kees eerst boerden en vertrokken vanwege de bouw van een brug. Het blaarkoppenras is niet veeleisend en gemakkelijk in de omgang.

Kaasboerderij Noorderlicht won in 2017 van de vakjury de prijs voor de beste belegen boeren- kaas.

Praktische informatie

De cursus wordt gegeven op drie zaterdagen van 10.00 - 16.00 uur.

Data: 7 en 21 maart, 4 april 2020

Kosten: 275 euro (inclusief soep met brood), te betalen bij inschrijving met iDeal

Cursuslocatie: Kaasboerderij Noorderlicht, Gorissenweg 1, 4225 ST Noordeloos

Download hier de cursusflyer

JE KUNT JE HIER AANMELDEN

za 7-3 2020 09:00
Landbouw van de toekomst

vind-ik-leuk(s)

Over Kraaybeekerhof Academie

Kraaybeekerhof Academie

Diederichslaan  25

37971PA Driebergen-Rijsenburg

Ook interessant

Klantenlezingen


Agrifirm
Cursus

Telers voor telers Onafhankelijk advies voor uw teelt- of afzetplan


Nautilus Emmeloord
Cursus

Bewust bedrijf


Werkende wijs
Coach

Omschakelbegeleiding boeren & tuinders


Land&CO
Coach

Adviestraject Individuele teeltbegeleiding


Agrifirm
Workshop

Hemelkunde


Kraaybeekerhof Academie
Coach

DuoCoach voor begeleiding en informatie ‘Telers voor telers’


Nautilus Emmeloord
Excursie

Bedrijfsexcursie ‘Telers voor telers’


Nautilus Emmeloord
Workshop

Veldworkshop: Voorjaarsploegen op kleigrond


Workshop

Studiedag voor biologische geitenhouders 'Ruwvoer: de basis'


Reudink Biologische Voeders B.V.