Actueel

Phytophthora robuuste aardappelrassen houden zich goed staande

17-08-20 16:48

Vanuit het convenant Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen (geïnitieerd door Bionext) zijn op drie plaatsen in Nederland demonstratievelden ingericht. Op deze velden staan 29 robuuste aardappelrassen die resistent zijn tegen phytophthora door klassieke veredeling of phytophthora omzeilen doordat ze een vroeg ras zijn. Nu de phytophthora weer flink aanwezig is, worden de velden goed gecontroleerd. In de demonstratievelden zijn slechts enkele planten getroffen en is de phytophthora goed te bestrijden. Omliggende velden met vatbare rassen zijn vol getroffen.

Proefveld Zeewolde – Flevoland

Roy Michielsen van akkerbouwbedrijf BV ERF in Zeewolde, een van de demoveld locaties: “Je ziet in het demoveld dat de resistenties hun werk goed doen. Interessant is het om te zien dat met name de rassen met meerdere resistentiegenen zich heel goed weten te weren. Bij de vroege rassen of de rassen met een enkel resistentie gen, zie je af en toe toch een geïnfecteerde plant.” Dit is mogelijk doordat phytophthora zich continu aanpast en op een bepaalde plek de schimmel de resistentie weet te omzeilen. “Dit is geen groot probleem, mits de teler er op tijd bij is. Meteen de geïnfecteerde plant er uit halen en het liefst ook de planten er omheen. Zo voorkom je dat de phytophthora die de resistentie wist te omzeilen zich vestigt en het specifieke resistente gen aan kracht inlevert”, legt Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut uit.

Proefveld Kollumerwaard - Groningen

Eenzelfde patroon als in Zeewolde zag bedrijfsleider Philip Kramer op het demoveld bij proefbedrijf SPNA in Kollumerwaard: “Ik ben zelf heel benieuwd naar de knolphytophthora in de robuuste rassen. In een vatbaar ras dat we hier ook telen op het bedrijf heb ik een aantasting in de knol gezien. Dat dit niet op gaat treden bij de robuuste rassen, vind ik misschien nog wel belangrijker dan de aantasting van het loof.”

Proefveld Oudemolen - Noord-Brabant
Op het demoveld Zuidwest is de phytophthora er nooit echt in gekomen, ziet biologisch teler en demoveldbeheerder Annewillem Maris. “Maar je ziet wel enkele verschillen. In de vroege rassen zie je wat aantasting, in de resistente rassen niet. Maar ook onder de vroege rassen zat al een heel mooi stel aardappelen. Dat viel me sowieso op dit jaar, na 100 dagen zat er onder de meeste rassen al een verkoopbaar product. De robuuste rassen doen het ontzettend goed en zijn mijns inziens een heel goed alternatief voor de vatbare rassen.”

Aardappeldemodag

Het demoveld robuuste rassen is dit jaar voor het eerst online te bezoeken op de digitale proefvelden van de Aardappeldemodag op woensdag 19 augustus 2020.


Wil je meer weten over het aardappelconvenant?
Lees dan dit artikel of leer meer over het aardappelconvenant.

Tags

Aardappelconvenant
Robuuste Rassen

vind-ik-leuk(s)
Artikel door

Bionext