Actueel

Biologisch landbouwareaal stijgt 5,9%

21-01-21 09:29

Het biologisch landbouwareaal in Nederland steeg het afgelopen jaar met 5,9%, naar 79.664 ha, zo blijkt uit de jaarcijfers over de biologische sector (2020) die Skal Biocontrole op haar website heeft gepubliceerd. Het aantal geregistreerde landbouwbedrijven groeide van 2.076 naar 2.115. Ondanks de groei schakelen voor het zesde jaar op rij minder boeren om naar biologisch (22% minder). Een trend die vanaf 2016 zichtbaar is: toen schakelde er nog 245 boeren om, in 2019 waren dit er 124 en in 2020 nog 96. Een daling die niet alleen veroorzaakt wordt door het onzekere landbouwbeleid in Nederland, maar ook door de achterblijvende marktvraag.

Het biologisch marktaandeel in de Nederlandse supermarkt blijft met 3,2% relatief klein (Bionext trendrapport 2019). “Als de vraag naar biologisch zou stijgen, willen boeren de overstap wel maken. Daarvoor is stimulering nodig, bijvoorbeeld met een publiekscampagne vanuit de overheid en retailers die open staan om de aankoop van biologisch in de winkel te stimuleren. Tijdens de BioKennisWeek zien we dat het kan. Als meer consumenten biologisch kopen, zijn er genoeg boeren die de overstap willen maken. Het zijn immers ondernemers die naar kansen kijken”, aldus Michaël Wilde, directeur Bionext, brancheorganisatie biologische sector.

Een onzeker toekomstbeeld en de onzekerheid in het landbouwbeleid, maakt dat meer boeren bedrijven besluiten te stoppen. Desondanks gaat biologisch tegen de trend in: het biologisch landbouwareaal en het aantal biologische geregistreerde landbouwbedrijven is licht gestegen. Daarmee stijgt dus het aandeel biologisch areaal ten opzichte van het totale landbouwareaal.

Het totale biologisch landbouwareaal in Nederland is 79.664 ha (2020) en is daarmee met 5,9% gegroeid ten opzichte van 2019. Er kwam in totaal 4.459 ha landbouwgrond bij. De groei in biologisch landbouwareaal komt met name vanuit bestaande, reeds gecertificeerde biologische bedrijven. De grootste procentuele groei in biologisch landbouwareaal zien we in Drenthe (+15,3%) en Zeeland (+14,6%). De grootste absolute groei zien we in Flevoland (+888 ha) en Drenthe (+847 ha).


Media-aandacht
Verschillende grote media platforms hebben aandacht gegeven aan deze cijfers over biologisch. Zo werd Michaël Wilde (directeur Bionext) bevraagd door Radio 1. Ook hebben verschillende kranten het nieuws opgepakt en verschenen er artikelen vanuit NOS, Trouw, de Volkskrant, de Telegraaf en het Financieel Dagblad.

Tags

Onderzoek
Skal

vind-ik-leuk(s)
Artikel door

Bionext