Resistentiemanagement aardappelteelt

Resistentiemanagement in de biologische aardappelteelt

RESISTENTIE MANAGEMENT IN DE AARDAPPELTEELT

Inleiding

In 2016 richtte de aardappelziekte phytophthora grote schade aan in de biologische aardappelteelt. Biologische aardappeltelers hebben geen gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar die kunnen worden ingezet wanneer phytophthora toeslaat. Voor veel telers is het daarom geen optie meer om biologische aardappels te telen, tenzij ze kunnen beschikken over rassen die resistent zijn tegen phytophthora.

Om het aantal resistente aardappelrassen op het veld en in het winkelschap te vergroten hebben 28 partijen uit de biologische aardappelketen in 2017 een convenant gesloten. Met succes! In 2019 zijn er al zo’n 20 resistente aardappelrassen op de markt die in Nederland geteeld kunnen worden.

Met een resistent ras kun je als teler echter niet achterover leunen. Het aantal beschikbare resistentiegenen is namelijk beperkt dus daar moeten we met elkaar heel zuinig op zijn. Phytophthora, is een slimme ziekteverwekker die onder hoge ziektedruk snel kan veranderen en de resistentie kan doorbreken. Resistentiemanagement verkleint dit risico en is daarom noodzakelijk. Onder resistentiemanagement verstaan we alle maatregelen die je als aardappelveredelaar of teler kunt nemen om de bestaande resistenties te behouden.

Wat resistentiemanagement precies inhoudt, wat het betekent voor de veredeling en wat je als teler kunt doen om een phytophthora uitbraak voor te zijn, wordt uitgelegd in de video’s in deze module.

Het aardappelconvenant

Maaike Raaijmakers (Bionext) legt uit hoe het convenant versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen tot stand is gekomen en waarom het zo’n belangrijke stap is.Waarom resistentiemanagement ?

Geert Kessel (WUR) legt uit wat resistente genen zijn, hoe phytophthora zich blijft ontwikkelen en waarom we zo voorzichtig moeten zijn met de resistente rassen.Resistentiemanagement in de praktijk

Leen Janmaat en Peter Keijzer van het Louis Bolk instituut leggen uit wat je moet doen in het veld. Biologisch akkerbouwer Henk Klompe (BDEKO) komt als ervaringsdeskundige aan het woord.Meer info

In deze leaflet staat meer informatie over hoe je phytophthora herkent en hoe je daarop kunt handelen: Factsheet resistentiemanagement

Kijk voor meer informatie op het phytophthora dossier dossier op Biokennis.

Kijk op deze link naar website Bionext voor een overzicht van de resistente rassen.