Plaagbeheersing in de biologische spruitkoolteelt

Biologisch telen kan worden beschouwd als een zeer strenge vorm van geïntegreerde plaagbeheersing (IPM). Een biologisch teler kan alleen een klein aantal natuurlijke middelen gebruiken en moet dus veel aandacht besteden aan de maatregelen die vooraf gaan aan de inzet van middelen. Goede teelthandleidingen die de biologische aanpak beschrijven ontbreken echter nog. Deze e-learning module speelt daarop in en is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de plantaardige productie en in het bijzonder de biologische plantaardige productie.

Het bekijken van de video is een mooie manier om te starten. Het Biokennisbericht biedt vervolgens meer verdieping. Door middel van het werkblad kun je aan praktisch aan de slag.

Deze e-learning module is ontwikkeld in samenwerking met Bionext. Het project Bio-IPM is gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Onderstaande video is ontwikkeld in het project Integrated Pest Management.
Diverse specialisten (een opkweker, een teler, een onderzoeker en een adviseur) delen hun ervaringen en tips over het toepassen van Integrated Pest Management (IPM) voor de teelt van biologische gewassen.

Bekijk de video

Verdiepende artikelen

Goede spruiten telen is een hele uitdaging. Spruitkool staat namelijk lang op het veld waardoor plaagdieren veel tijd krijgen om zich eraan tegoed te doen. Medewerkers van Bionext, Wageningen University & Research en Agrifirm hebben samen met plantenkwekers, telers, veredelaars en adviseurs de teeltmaatregelen die de teler kan nemen om plagen te voorkomen of te verminderen, beschreven.

Lees het BioKennis bericht:
>> Plaagbeheersing in de biologische spruitkoolteelt

Groente & Fruit heeft een interessant artikel over het toepassen van geïntegreerde plaagbeheersing in de biologische spuitkoolteelt gepubliceerd.

>> Download publicatie in Groenten & Fruit

Werkblad

Het werkblad kun je gebruiken om praktisch aan de slag te gaan met de opgedane kennis.

>> Download het werkblad

Lees verder

Nog meer informatie vind je hier:

>> Download de onderzoeksvragen

Contact

Heb je vragen over de inhoud van deze module? Neem contact op met een van de volgende personen.