Boerenkansen: Wegwijs in kringlooplandbouw voor jongeren

Printen nog geen beoordelingen

Bionext & NAJK maken jongeren wegwijs in kringlooplandbouw

Ben je benieuwd hoe je op jouw bedrijf aan de slag kunt met kringlooplandbouw? Wil je bijvoorbeeld meer weten over de alternatieven voor antibiotica of hoe je je gewassen gezond houdt met minder chemische bestrijdingsmiddelen? Doe dan mee met de 'Boerenkansen' workshops en vorm je eigen visie!

Welke stap zet jij?

Ga samen met je medestudenten of collega's in gesprek over een eerste óf volgende stap rondom kringlooplandbouw op jouw bedrijf. Laat je inspireren door de voorlopers en stel jouw vragen aan de experts. Na afloop van iedere workshop dagen wij je uit om concrete stappen te zetten naar de toekomst. 

Zien we je daar?

'Sneak peak' van de workshops

Een 'sneak peak' van de verschillende workshops: 

  • Natuurlijke diergeneesmiddelen: feiten en fabels

Het antibioticagebruik in de veehouderij is de afgelopen jaren flink afgenomen. Kun je de gezondheid van je dieren nog verder verbeteren op een natuurlijke manier? in deze workshop hoor je verhalen van boeren die werken met natuurlijke middelen en krijg je tips en tricks over het gebruik hiervan. 

Doelgroep: melkvee, varkenshouderij, pluimveehouderij

  • Hoe betrek je de omgeving? 

Als (jonge) agrariër sta je midden in de samenleving en steeds meer mensen kijken met je mee. Hoe maak je op de juiste manier verbinding met je omgeving en houd je zelf de regie? Een agro-influencer neemt je mee bij al deze vragen en de do's en don'ts, zodat je na afloop direct de eerste stap(pen) kunt zetten!

Doelgroep: alle sectoren

  • Terug naar het gemengde bedrijf: samenwerken met collega's

Waarom koop je mest bij een leverancier en niet bij een collega? Hoe kun je meer ruwvoer betrekken zonder dt je grond bij hoeft te kopen? Misschien is samenwerking met een collega wel een kans. Maak kennis met een aantal bestaande samenwerkingen en doe inspiratie op voor je eigen bedrijf! 

Doelgroep: veehouderij en akkerbouw

  • Groene middelen

Vanuit de maatschappij en politiek komt devraag om meer groene en milieuvriendelijke middelen in te zetten. De druk op de reguliere gewasbeschermingsmiddelen wordt daardoor steeds groter. Wil je graag kijken naar de mogelijkheden van groene middelen? Deze workshop helpt jou bij de eerste stappen!

Doelgroep: akkerbouw

Boek nu!

Als AJK of klas van een mbo- of hbo-opleiding aan de slag met kringlooplandbouw? Er zijn geen kosten aan verbonden.

Interesse? Stuur een mailtje naar Marjan Holtland via mholtland@najk.nl

Het team achter Boerenkansen

Voor dit project werken Bionext en NAJK samen. Bionext is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding en behartigt de belangen van haar leden: de biologische ondernemers (boeren, telers, handel, verwerkers en speciaalzaken). Het enthousiaste team van Boerenkansen stelt zich graag aan je voor!

Wie zijn wij?

  • Gerdine Kaptijn werkt sinds 2018 als projectleider bij Bionext en is verantwoordelijk voor de melkvee- en melkgeitenhouderij. Daarnaast houdt ze zich bezig met het nieuwe GLB en het mestbeleid. Naast haar werk bij Bionext vertegenwoordigt Gerdine Nederland als raadslid bij IFOAM OE, de Europese overkoepelende organisatie voor biologische voeding en landbouw
  • Leonie van der Velden maakt sinds 2014 deel uit van het Bionext Marketing & Communicatie-team. Samen met haar collega’s bedenkt zij creatieve campagnes, schrijft Greenpapers over inhoudelijke thema’s en voert de communicatie uit van projecten met zeer diverse onderwerpen.
  • Christel Klok neemt sinds september 2019 de communicatieve werkzaamheden van NAJK en de bijbehorende projecten onder haar hoede. Bij deze functie kan ze niet alleen haar creatieve ei kwijt, ook de connectie met het boerenleven maakt het een mooie match.
  • Marjan Holtland, opgegroeid op een melkveebedrijf in de Noordoostpolder, is sinds mei 2022 werkzaam bij de NAJK als projectmedewerker. Ze houdt zich binnen de organisatie bezig met verschillende projecten waaronder: BoerVeilig, het Ketenbeleid van de Fryske Marren, de organisatie van de Studiereis Varkenshouderij en daar komt het project Boerenkansen nu bij.
  • Gerjanne van Esveld, melkveehouder in Putten, combineert haar kennis van de sector met het werken als projectleider van verschillende agrarische projecten bij NAJK.

Boerenkansen: Wegwijs in kringlooplandbouw voor jongeren

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: