Kennis Webinar BioPlant
Vereniging BioPlant, de landelijke overkoepelende vereniging voor biolgische akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers, organiseert voor haar BioPlant-leden een kennis webinar.
Onderwerpen die we aan de orde willen stellen zijn:
- Marktzaken met nadruk op Conserven/industrieproducten
- CSRD wat is het? en de grote gevolgen en kansen voor bio
- Interessante mogelijkheden die programma ReGenNL biedt
Programma:
-
20.00 uur: Welkom door Henk Klompe, voorzitter Vereniging BioPlant
-
20.05 uur - 20.30 uur:
Marktzaken met nadruk op conserven / industrieproducten
Spreker Digni van den Dries, actief in het Team 3-B en het project 'Biologische Hutspot- Dat smaakt naar meer!' praat je bij over forse doorbraken in de biologische versmarkt die in de afgelopen periode zijn behaald. Ook in het buitenland zien we ontwikkelingen.
In tegenstelling tot de versmarktproducten ontwikkelt de omzet in industrieproducten zicht heel matig en zonder groei. Hier liggen verschillende redenen aan ten grondslag waar Digni dieper op in zal gaan. Ook kijkt Digni met je naar de mogelijke oplossingen.
BioPlant heeft met dit doel een Conservenproject (vergelijkbaar met de insteek van het 'Hutspotproject') aanvraag geformuleerd en ingediend.
En..........we moeten als Biologische telers ook zelf aan de bak met het uitventen van Bio! De Hutspotcarnavalskraker is een leuk begin!
-
20.35 - 21.00 uur:
CSRD, wat is het? En wat zijn de gevolgen en kansen voor biologisch?
Spreker Wouter Staal, oprichter van impactorganisatie YB en Climates en ESG strateeg bij (middel)grote foodorganisaties in binnen en buitenland, neemt je mee in de nieuwe Europese rapportagerichtlijnen en de grote gevolgen die dit kan hebben voor de keuzes die de Retail maakt t.a.v. biologische producten.
Biologische landbouw wordt vaak genoemd als een sleuteloplossing voor de crises in ons landbouw- en voedselsysteem. Het scoort op vrijwel alle fronten beter: klimaat, biodiversiteit, bodemgezondheid, waterkwaliteit, dierenwelzijn, en humane gezondheid.
Maar er is een keerzijde. Nieuwe Europese rapportagerichtlijnen (zoals de CSRD) richten hun focus op CO2-uitstoot per kilogram product en niet per ha. Dit werkt nadelig voor biologische landbouw, omdat de vele voordelen – zoals koolstofopslag in de bodem en positieve milieu- en biodiversiteitseffecten – niet afdoende worden meegenomen. Dat begrijpen en vervolgens onderbouwen zijn twee verschillende werelden.
-
21.05 - 21.30 uur:
Mogelijkheden van het programma ReGenNL voor biologische telers
Spreker Paul van Ham is Trekker van Actielijn 1 van het omvangrijke ReGenNL project uitgevoerd door Wageningen University & Research i.s.m. verschillende partners. Veel boeren worden daarin gestimuleerd en ondersteund om stappen te zetten in de ontwikkeling naar regeneratieve en/of biologische landbouw. Met daarbij aandacht voor minder nutriënten verlies, schoner drinkwater, een beter verdienmodel en meer biodiversiteit.
Er liggen mogelijkheden om als bestaand biologisch bedrijf deel te nemen aan een traject als één van 100 bedrijven die zich willen richten op de verdere ontwikkeling van het eigen bedrijf op bij het bedrijf passende en gewenste thema's.
-
21.30 - 21.35 uur: Slotwoord door Henk Klompe en afsluiting
Praktische informatie
- Dit webinar wordt gratis georganiseerd voor leden van BioPlant. Leden van de regionale verenigingen gericht op biologische akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt:
BDEKO, Biowad, Vereniging Zuid-West, Bio-NH en Biologisch Limburg zijn automatisch ook lid van BioPlant. - Meld je aan via de oranje button hieronder en vul je gegevens in.
- Heb je nog geen BioAcademy account? dan kun je deze eenvoudig eerst aanmaken en na activatie via je bevestigingsmail mbt je account, je aanmelden voor dit webinar.
- Na Aanmelding voor dit webinar ontvang je een bevestigingsmail voor dit webinar met daarin de Teams-link waarmee je kunt deelnemen op 12 februari van 20.00 - 21.30 uur.
- Zie je deze niet, kjk dan in de spam.
- Heb je vragen? Mail dan naar info@bioplant.nl Heb je technische vragen mbt. je aanmelding via BioAcademy, mail dan naar info@bioacademy.nl