Studiebijeenkomst Adviseren bij Bio en Skal
Heb je als adviseur klanten die willen omschakelen naar biologische landbouw? Of zie jij kansen voor jouw agrarische klanten in gecertificeerd biologisch produceren, bijvoorbeeld omdat ze al extensief en natuurgericht werken en een meerprijs goed kunnen gebruiken? Of heb jij klanten met een biologisch bedrijf? Biologische land- en tuinbouw is een gecertificeerde productiewijze, waarbij jouw klant moet voldoen aan de biologische regelgeving. Die regelgeving is per 1 januari jl. aangescherpt voor de hele EU en wordt in Nederland gecontroleerd door Skal Biocontrole. De wijzigingen in de biologische regelgeving hebben ook gevolgen voor jouw klanten, zowel voor bestaande biologische bedrijven als voor nieuwe omschakelaars.
Waarom omschakelen naar biologisch?
Biologisch boeren is in zwang, maar wordt met regelmaat vanuit het gangbare perspectief meewarig bekeken. Er komt dan ook heel wat op de boer (en tuinder) af, als hij de omschakeling wil maken. Toch blijft de animo groot en wordt er ook vanuit beleid gestuurd op biologisch.
Bovendien, met de juiste instelling en beweegredenen, is er nog altijd ruimte voor in de biologische markt. Om die te waarborgen, dient de adviseur die instelling en beweegredenen, te kennen evenals wat de omslag naar biologisch nu inhoudt. Geertje Schlaman van BioAcademy legt ons uit, waarom biologisch is en blijft, wat de marktperspectieven zijn en waar je als adviseur je klant het beste in kunt begeleiden, zodat onverwachte zaken of zelfs mogelijke teleurstellingen voorkomen kunnen worden. Inge de Groot van Skal Biocontrole en haar collega Erik Zandink zullen vervolgens in twee blokken (voor en na de pauze), gedetailleerde aandacht geven aan de Biologisch Wet- en regelgeving en een praktische wegwijs voor adviseurs in de soms complexe Skal processen. De biologische regelgeving geldt namelijk voor de hele keten: zowel de boer en tuinder als de verwerker en verkoper van biologische producten worden gecontroleerd en gecertificeerd door Skal Biocontrole. Dat ook het verkooppunt - van boerderijwinkel tot supermarkt - een certificaat voor biologisch moet hebben, is nieuw en geldt sinds 1 januari jl.
En hoe de nieuwe biologische wet- en regelgeving het adviseren van omschakelaars en biologische ondernemers verandert, daarover weet Maria van Boxtel (Land & Co) de hoed en de rand. Zeker als je gangbaar en biologisch klanten hebt, is de wijze van adviseren aan de klant, toch vaak op nuances verschillend. Waar je op moet letten en hoe kun je daarin gemakkelijk schakelen, zal Maria aan de hand van voorbeelden schetsen. Handvatten die je de volgende dag meteen kunt inzetten in je adviespraktijk.
Ben jij als adviseur op de hoogte wat er allemaal op jouw klanten afkomt als het gaat om biologisch binnen de wet- en regelgeving? Wil jij daarom de nieuwste biologische regelgeving leren kennen? Geef je dan op voor de studiebijeenkomst adviseren bij bio met veel aandacht voor de biologische regelgeving, direct verteld door Skal Biocontrole.
Programma
14:30 uur Ontvangst
15:00 uur Welkomstwoord van de dagvoorzitter
15:05 uur Waarom Bio en Skal? door Geertje Schlaman (BioAcademie)
15:45 uur Biologisch Wet- en regelgeving door Inge de Groot (Skal Biocontrole)
16:30 uur Pauze
17:00 uur Wegwijs in Skal processen door Inge de Groot en Erik Zandink (Skal Biocontrole)
17:30 uur Adviseren in Biologisch agrarisch door Maria van Boxtel (Land & Co)
18:00 uur Praktijkverhaal
18:15 uur Mogelijkheid tot vragen en discussie
18:30 uur Afsluiting en buffet
20:00 uur Einde
Praktische details:
Datum: 3 november 2022
Tijd: 14.30 - 20.00 uur
Locatie: Boerderij't Paradijs, Bielderweg 1 3772 VM Barneveld