Themadag composteren en fermenteren Warmonderhof
**Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Daarom is er veel interesse in compost. Deze is in veel soorten en maten te koop, maar je kunt compost ook zelf maken met eigen materiaal of materiaal uit de regio. Fermenteren is, naast composteren, sterk in opkomst. Dat is een heel ander proces met een heel ander eindproduct. Fermenteren is net zo interessant als composteren als het gaat om het benutten van organische reststromen.
Dit ga je leren Een van de pijlers onder kringlooplandbouw is het maximaal benutten van reststromen. Composteren en fermenteren zijn manieren om organische reststromen te bewerken voor hergebruik in de landbouw. Tijdens deze themadag bespreken we de processen die bij composteren en fermenteren een rol spelen. Composteren bestaat al heel lang, fermenteren is de laatste jaren in belangstelling toegenomen.
Voor wie? Voor iedereen die geïnteresseerd en nieuwsgierig is naar het proces van composteren en fermenteren.
Programma
Het proces van composteren
- Welke organismen?
- Welk materiaal?
- Temperatuur, vocht, zuurstof, CO2
- C/N verhouding
- Rijping
- Opbouw van de composthoop, ondergrond
- Wettelijke vereisten rond composteren
Compostsoorten
- Samenstelling
- Plantaardige en dierlijke compost
- Werking
- Prijs/kwaliteit
Compost analyse
- Cijfermatig (kwantitatief)
- Beeldvormend (kwalitatief)
Fermenteren (Bokashi)
- Proces
- Aard van het product
- Vergelijking met compost
Inzet van compost & Bokashi
- Bemestende waarde
- Opbouw van humus bodemleven