Training Composteren & fermenteren reststromen

Printen nog geen beoordelingen

** Binnen de kringlooplandbouw wil je zoveel mogelijk lokale grondstoffen gebruiken en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Daarom is er veel interesse in compost. Deze is in veel soorten en maten te koop, maar je kunt compost ook zelf maken met eigen materiaal of materiaal uit de regio. Fermenteren is, naast composteren, sterk in opkomst. Dat is een heel ander proces met een heel ander eindproduct. Fermenteren is net zo interessant als composteren als het gaat om het benutten van organische reststromen.**

Dit ga je leren Een van de pijlers onder kringlooplandbouw is het maximaal benutten van reststromen. Composteren en fermenteren zijn manieren om organische reststromen te bewerken voor hergebruik in de landbouw. Tijdens deze themadag bespreken we de processen die bij composteren en fermenteren een rol spelen. Composteren bestaat al heel lang, fermenteren is de laatste jaren in belangstelling toegenomen.

Voor wie? Voor iedereen die geïnteresseerd en nieuwsgierig is naar het proces van composteren en fermenteren.

Programma

Compostsoorten

Compost analyse

**Fermenteren (Bokashi) **

**Inzet van compost & Bokashi **

Tijdens de tweedaagse verdiepingstraining worden de inzet en werking van compost en bokashi uitgediept. In de themadag is de procesmatige kant relatief sterk vertegenwoordigd en worden de presentaties afgewisseld met korte momenten van zelfwerkzaamheid. Tijdens de verdiepingsdagen draait het perspectief. Er is meer zelfwerkzaamheid en de rekenkundige kant krijgt meer nadruk. De bedrijven van de deelnemers vormen het uitgangspunt.

Programma

Afstemming van de vraag van het bedrijf op het aanbod van compostsoorten Zelf composteren: rekenen aan C/N verhouding en composteerduur Prijsvergelijking van humusopbouw via compost en via groenbemesters Beschikbaarheid van composteerbare materialen (relatie met kringloopdoelstellingen) Berekening van de bijdrage van compost op de bodem in de vruchtwisseling van de deelnemende bedrijven via het computerprogramma NDICEA

Trainer

Ruud Hendriks, is verbonden aan Aeres MBO Dronten Warmonderhof als docent bodemvruchtbaarheid. Bovendien is hij benoemd tot practor Kringlooplandbouw van alle Aeres MBO's.

Praktische informatie

Aanmelden

Meld je aan op de website van Aeres

Training Composteren & fermenteren reststromen

Printen nog geen beoordelingen

Deze kennis wordt aangeboden door: