3-2: Winter Webinars over opbrengsten toekomstgerichte landbouwmethodes

Wat valt er te verdienen met Carbon Farming?

De landbouw van de toekomst vraagt om innovatieve en duurzame teeltmethoden. As maandag 3 februari delen specialisten en onderzoekers nieuwe inzichten over de opbrengsten van methoden zoals carbon farming, natuurinclusieve landbouw en strokenteelt in online workshops. Hoe renderen deze systemen in de praktijk? Wat betekenen ze voor saldo, biodiversiteit en gewasopbrengst?

 

Carbon farming en natuurinclusieve landbouw: financiële en ecologische kansen
Het Louis Bolk Instituut deelt resultaten uit van een pilot waarin vijf Brabantse boeren werken met koolstofcertificaten via de Stichting Nationale Koolstofmarkten. Dit initiatief onderzoekt of en hoe carbon farming financieel aantrekkelijk kan zijn. Later op de avond volgt een webinar over de economische effecten van natuurinclusieve landbouw, met praktijkervaringen uit het Buijtenland van Rhoon. Hoe beïnvloeden biodiversiteitsmaatregelen het saldo en de bedrijfsvoering?

Strokenteelt: vier jaar praktijkervaring en onderzoek
Vier jaar onderzoek en praktijkervaring met strokenteelt op ruim 60 hectare van ERF en kleinere percelen van Hemus laten zien hoe deze methode bijdraagt aan stabielere opbrengsten en biodiversiteit. Wageningen University & Research onderbouwt de teeltervaringen met wetenschappelijke analyses van gewasopbrengsten en bodemgezondheid.

Biodynamische landbouw en bodemontwikkeling
Langjarig onderzoek toont aan dat biodynamische landbouw niet alleen een gunstige kosten-batenverhouding heeft, maar ook meetbare voordelen biedt voor bodemkwaliteit, klimaatimpact en de voedingswaarde van producten. Daarnaast wordt tijdens de webinars ingegaan op effectieve strategieën voor bodemverbetering. Agrifirm presenteert vier methoden om bodembeheer te optimaliseren, terwijl het Louis Bolk Instituut de rol van groenbemesters bij de opbouw van organische stof belicht. Naturim deelt eerste resultaten uit veldproeven naar de invloed van bemesting op de kwaliteit van pompoenteelt.

Innovatie in de praktijk
De dag opent met de drie genomineerden voor de Ekoland Innovatieprijs, die hun vernieuwende ideeën en praktijkervaringen presenteren. Wat zijn hun grootste doorbraken en uitdagingen?

Deze en andere onderwerpen staan maandag 3 februari vanaf 16.00 uur centraal in de BioAcademy Winter Webinars. De online workshops zijn interactief opgezet waarbij vragen welkom zijn.. Kijk op de Winter Webinar pagina voor het hele programma en meld je aan! Je kunt je aanmelden met een ticket van € 25,- om 12 webinars op één dag (terug) te kijken of van € 50,- om 36 webinars op drie dagen (terug) te kijken.