Antwoorden op vragen over groenbemesters
Welke groenbemester past het beste bij welk moment van zaai? Welke groenbemester past na een gewas spinazie? Wanneer is het echt te laat in het jaar om een groenbemester te zaaien? Experts van BioAcademy partner Agrifirm dragen bij in het beantwoorden van vragen over groenbemesters.
Hoe maximaliseer je de organische stofproductie met een groenbemester die na 15 september gezaaid wordt?
Erik Nagelhoud van Agrifirm: „Als je de groenbemester in de winter wilt inwerken, moet je kiezen voor een soort met snelle groei. Is het een groenbemester die de winter over blijft staan, kies dan een gras of graanachtige.”
In welke situatie moet de teler anders omgaan met de groenbemester?
Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice: „Teel je een zaaigewas na de groenbemester, kies dan een soort die minder bovengrondse massa produceert. Als je bang bent dat je vreterij krijgt in het volggewas, houd dan een korte periode braak aan om de grond voor het zaaien wat uit te drogen.”
Kun je te veel vlinderbloemigen gebruiken in een mengsel?
Thea van Beers van Agrifirm: „Vlinderbloemigen doen het beter in een combinatie met andere soorten in een mengsel of onder dekvrucht. Het is dus beter om meerdere componenten te hebben in het mengsel.”
Welke groenbemesters bestrijden aaltjes?
Thea van Beers van Agrifirm: „Dat zijn er maar een paar en voor een paar soorten aaltjes werkt het. Een gewas Tagetes (Afrikaantjes) dat je drie maanden teelt om het goed te laten doorwortelen kan tot 99 procent van de populatie Pratylenchus penetrans doden. De andere bekende aaltjesbestrijdende soorten bestrijden het bietencystenaaltje (BCA). Ze doen dat beter dan zwarte braak. Dit kan met hier voor ontwikkelde bladrammenas- en gele mosterdsoorten. Voor de andere schadelijke aaltjessoorten geldt dat je in ieder geval een groenbemester moet kiezen die aanwezige schadelijke aaltjes niet vermeerdert.”
Spinazie en bieten laten oxaalzuur achter na de teelt. Welke groenbemesters zijn geschikt na die teelten?
Erik Nagelhoud van Agrifirm: „Spinazie laat oxaalzuur én stikstof achter. Fijnzadige groenbemesters hebben meer moeite met oxaalzuur. Kies dan liever een grofzadige, zoals een graan. Klavers en andere vlinderbloemigen hebben moeite met de achtergelaten stikstof. Dat is daardoor niet zo’n goede keuze. Tegen het oxaalzuur na de spinazieteelt is het het mooiste als de plantenresten eerst een paar weken verteren kunnen.”
Lees verder voor nog 9 vragen en antwoorden in Akkerwijzer
Tekst en foto's: Jorg Tönjes
Grote foto: Uitleg over groenbemesters aan telers tijdens een open dag.