BioAcademy wil kernwaarde 'Fairness' meer nadruk geven
Biologisch wil zich blijven onderscheiden. Daarvoor gaat de biologische keten uit van haar unieke vier kernwaarden. Wat betreft gezondheid en ecologie profileert de sector zich het duidelijkst. Maar ook is er veel mogelijk met ‘Fairness’, in het Nederlands eerlijkheid of billijkheid! Daarover ging de grote bestuurlijke ontmoeting van Bionext-verenigingen en de platina partners van de BioAcademy.
Biologische productie houdt rekening met de grenzen van de aarde en met de grenzen van de mens. Volgens voorzitter Edith Lammerts van Bueren van de BioAcademy kan de ecologische duurzaamheid van biologische producten niet zonder sociale duurzaamheid. Het is daarom een van de waarden die de wereldkoepel voor biologische productie IFOAM verbindt aan biologisch. Sociale duurzaamheid raakt dus de kern van biologisch.
Op 11 oktober is de jaarlijkse inhoudelijke BioAcademy Platina partnerdag voor het eerst gecombineerd met de Bionext verenigingen. De focus was op fairness. Dat het leeft blijkt uit de praktisch complete opkomst in de Tuinkamer van Antropia in Driebergen. Fairness is een subjectief begrip en daarom draaide het deze dag om hoe je deze kernwaarde concreet maakt. Daarbij hielp de inspirerende begeleiding van visueel notulist en moderator Frank Los die van de inleidingen deze leuke visuele notulen maakte.
Visuele samenvatting presentaties door Frank Los
Agenda
Doel van de bijeenkomst is om de sociale eerlijkheid of billijkheid te agenderen. Als straks de platina partners van BioAcademy en de Bionext-bestuurders via hun verenigingen hun schouders verder onder dit onderwerp zetten, is het belangrijk te weten waar iedereen naar toe wil. Bij het ‘handen en voeten’ geven aan fairness is het belangrijk te weten wat biologische producenten beschouwen als eerlijke verdeling in de keten en hoe ze daarmee naar buiten willen treden.
Los wees op de ‘Introvertie van de perfectie’. Misschien willen mensen die bezig zijn met fairness liever niet naar buiten treden met hun resultaten en principes, omdat ze nog niet perfect zijn. Juist door je als partners kwetsbaar op te stellen en de gesprekken aan te gaan met medepartners van de BioAcademy en mensen daarbuiten, kan de sector stappen maken naar de eerlijkere verdeling van profijt uit de biologische keten. Het delen van alle ideeën in de groep op de schrijftafels aan de rand van de Tuinkamer is daarmee een aanzet om fairness op de agenda te zetten en de kernwaarde te laten groeien door die aandacht.
Vervolg
De BioAcademy biedt een plaats om verder te denken over fairness en om de kennis erover te verspreiden. In dat kader was de presentatie van de Kennisagenda van de biologische sector in Den Haag bijzonder goed gepland: dat was namelijk ook op 11 oktober. Geertje Schlaman noemt het uitdagingen voor de BioAcademy om alle kennis op een voor ieder toegankelijke plek te krijgen: „Die kennis is nu nog vaak in onze hoofden en onze handen”, zegt zij.
Zo hangt op de bijeenkomst in Driebergen een sfeer van trots op wat de BioAcademy heeft neergezet in de eerste jaren en de motivatie om door te leren. „Met eerlijkheid en billijkheid lopen we als biologische sector nog niet te koop”, stelt Edith Lammerts van Bueren, „maar we hebben het nodig om te laten zien welke idealen de biosector nastreeft. Immers, we gaan als huidige samenleving niet alleen door het ecologische plafond maar zakken ook door het sociale fundament. En bio heeft daar een antwoord op als we elkaar daarin met voorbeelden inspireren.”
Tekst en foto: Jorg Tönjes