Biologische veredelaars nemen veredeling meer in eigen hand
Met het toelaten van nieuwe genetische technieken wordt het moeilijker of onmogelijk om onderscheid te maken tussen genetisch gemodificeerde ouderlijnen en traditioneel veredelde rassen. De biologische teelt wil daarom voor bioteelt ontwikkelde zaadvaste rassen zelf gaan borgen. Tijdens de Winterwebinars van de BioAcademy legden vertegenwoordigers van de biosector uit hoe ze dit oppakken.
Volgens Merle Koomans van den Dries van de Odin Foodcoop is het nodig dat de biologische keten zelf de veredeling oppakt. De consument kan volgens haar met de keuze voor biologische boodschappen de voorkeur aangeven, terwijl de biologische productieketen met een aanbod aan zaadvaste groenterassen moet komen.
Voormalig hoogleraar Biologische Veredeling Edith Lammerts van Bueren is het van belang een stuk diversiteit in het rassenaanbod van landbouwproducten te bewaken en bewaren. De concentratie van de genetica van landbouwgewassen bij steeds grotere en slechts een klein aantal veredelingsbedrijven, maakt dat volgens haar alleen maar belangrijker. Daarbij constateert zij dat er steeds vaker patenten op planteigenschappen worden geregistreerd, wat ze een zorgwekkende situatie vindt voor de bruikbaarheid van gewassen door veredelaars.
Lees het artikel verder bij akkerwijzer.nl over het opschuiven van de grondhouding van veredelaars, de toenemende afhankelijkheid van wereldspelers, een beoogde alternatieve circulaire organisatie van veredeling en de rol van de consument daarin om te komen tot een community based breeding model, waar Odin ervaring mee opdoet.
,,Huidige model past niet meer bij biologische sector"
De biologische teelt wil in de toekomst kunnen blijven beschikken over GMO-vrij uitgangsmateriaal. Tekst en beeld: Jorg Tönjes