Ekoland Innovatieprijs 2025 voor Ekoboerderij De Eerste
De Ekoland Innovatieprijs 2025 is op de Biohuisdag feestelijk uitgereikt aan Ekoboerderij De Eerste. De succesvolle samenwerking als gemeenschap van mensen inspireert!
Gerrit Marsman senior, en de vier mede-vennoten Erik Ploer, Gerrit Marsman junior, en de broers Albert en Richart Hulleman werken succesvol samen met hun grote team. Alle innovaties op het bedrijf, van de kleinhandelstak en biowinkel tot zelfrijdend schoffeltuig in de groenteteelt, versterken elkaar en geven een uitstekend resultaat. Op 90 hectare werken ze met een team van zo’n 40 mensen: uniek in de landbouw. De tweede prijs ging naar FruitzforLife van Sjef en Wilma van Dongen en hun team uit het Brabantse dorpje Zeeland, die agrarische ondernemers die willen starten met agroforestry volledig ontzorgen. De derde prijs werd gewonnen door Bas Groeneveld en Adinda Lodders van TruGarlic uit Dronten, voor hun succesvolle teelt en ketenaanpak met biologische knoflook.
“Het is een hele eer. Er zijn genoeg andere bedrijven die minstens net zo innovatief zijn", zegt Albert Hulleman van Ekoboerderij de Eerste bescheiden, direct nadat zij de prijs in ontvangst heeft genomen. Gerrit benadrukt: de echte innovatie is het samenwerking. Dit is altijd uitdagend. Ik hoop dat dit in de toekomst ook zo bijft. Er zijn hier vele mensen gepasseerd, maar er zijn ook nog steeds mensen van het eerste uur betrokken bij ons bedrijf. Daar ben ik trots op."
De jury van de Ekoland Innovatieprijs 2025 geeft de eerste prijs aan Ekoboerderij de Eerste om de inspirerende samenwerking als gemeenschap van mensen die werken in de landbouw. Want Gerrit Marsman senior wilde biologisch gaan werken en daar meer mensen bij betrekken. Volgens die twee principes groeide Ekoboerderij de Eerste uit tot een succesvolle samenwerking van vijf vennoten met drie verschillende, volwaardige bedrijven: Ekoboerderij de Eerste, Ekogroenten de Eerste en Ekoboerderijwinkel de Eerste. De drie bedrijfsonderdelen veehouderij, akkerbouw-tuinbouw en de regionale verkoop versterken elkaar op allerlei verschillende manieren. De keuze voor een eenvoudige en heldere werkwijze, veel onderling en sociaal contact en tegelijk een afgebakende taakverdeling: samenwerken op Ekoboerderij de Eerste inspireert. Op 90 hectare werken zo ruim 40 mensen in de landbouw als gemeenschap. De Eerste slaagt in biologisch bezorgen in de korte keten – in fijnmazige distributie met zo’n 30 leverende biologische boeren in de regio naar zowel consumenten, andere boerderijwinkels, pakkettenbedrijven en markten - waar veel anderen het niet volhouden. De menselijke maat in de onderlinge samenwerking en veel ruimte bieden aan initiatieven zorgt voor een bedrijf in balans. De familie Marsman en team voerden een hele reeks van innovaties door: een voorbeeld voor andere landbouwbedrijven. Bekijk hier de video van Ekoboerderij de Eerste.
Tweede prijs
De tweede prijs is uitgereikt aan FruitzforLife en Agroforestrysupplies. Sjef en Wilma van Dongen en hun team ontzorgen met FruitzforLife agrarische ondernemers die willen starten met agroforestry. Met hun totaalpakket bieden ze zowel steun bij ontwerp en aanleg als begeleiding bij beheer en oogst van bomen en struiken – intussen al voor zo’n 500 hectare. Uniek: ze bouwden een voormalige locatie voor intensieve veehouderij om tot een ontwikkelings-en expertise centrum voor agroforestry. Met een biologische boomkwekerij vol bijzondere soorten als hart van het bedrijf. En in de voormalige varkensschuren een warme samenwerking met zowel innovatieve planters, praktische ontwerpers en met onderzoekers van het Louis Bolk Instituut. Plus een twintigtal experimenteer- en demonstratievelden agroforestry: het eerste experimenteerveld om verschillende vormen van ondergroei te testen is al aangelegd. Ook monitoren ze de resultaten bij een tiental andere bedrijven die onder hun begeleiding met agroforestry zijn gestart. Sjef en Wilma van Dongen en hun team laten concreet zien wat er met agroforestry mogelijk is in een slimme combinatie met andere landbouwtakken en bouwen tegelijk aan een nieuwe plattelandsgemeenschap. Dat verdient navolging! Bekijk hier de video van FruitzforLife.
Derde prijs
De derde prijs is voor TruGarlic. Bas Groeneveld en Adinda Lodders bouwden met TruGarlic heel snel een bedrijf in biologische knoflook op dat als voorbeeld dient voor zowel biologisch als gangbaar. Met verse en gedroogde knoflook ontdekten ze een gat in de biologische markt. Een ketenaanpak met eigen plant- en oogstmachines, innovaties in drogen en bewaren en zelf verpakken levert een consistent en hoogwaardig product. Extra bijzonder, omdat verse knoflook een moeilijke teelt is die lastig bewaarbaar kan zijn vanwege schimmels en bacteriën. De pionierende en onderzoekende aanpak van Bas Groeneveld, de succesvolle samenwerkingen en de bereidheid om te investeren in innovatieve zuurstofarme ULO-koelcellen en verschillende droogtechnieken, leidden ertoe dat TruGarlic nu in principe jaarrond kan leveren. De afnemers in zowel de biohandel als de retail hebben veel vertrouwen in de aanpak. De specialistische teelt van knoflook doet TruGarlic op gehuurd biologisch land, in deelteelt of volledige deelbouw. Met boerenverstand de keten in en samenwerken met andere telers: dat blijkt een vruchtbare samenwerking! Bekijk hier de video van TruGarlic.
Over de Ekoland Innovatieprijs
Ekoland is het onafhankelijke vakblad voor de biologische keten, en zij reikt nu voor de achttiende keer de Ekoland Innovatieprijs uit aan biologische boeren en tuinders die inspireren met slimme innovaties of een uitstekend samenhangende aanpak. Er is een geldbedrag van in totaal 4000 euro beschikbaar voor de drie prijswinnaars, beschikbaar gesteld door de Rabobank. Kopersporen stelt een mooie, koperen schop beschikbaar voor de prijswinnaars.
De jury
De jury van de Ekoland Innovatieprijs bestaat uit Ramon van der Tol, Rabobank en biologische boeren Kees van Zelderen en Monique Bokdam-Schieman plus onafhankelijke juryleden Bart Fokkens, Kees van Veluw, Geertje Schlaman en Ekoland hoofdredacteur Maria van Boxtel.
Tekst: Anna Veltman, Ekoland
Foto's: Ellen Meinen