Genomineerden Ekoland Innovatieprijs bekend!

De drie genomineerden voor de Ekoland Innovatieprijs 2025 (TruGarlic, Ekoboerderij de Eerste en Fruitz4Life) laten uitstekend zien welke innovaties nodig zijn. Van in vertrouwen samenwerken met ketenpartners tot samenwerken als mensen en introductie van agroforestry.

Foto v.l.n.r: Bas Groeneveld en Adinda Lodders (TruGarlic), Gerrit Marsman (Eko de Eerste) en Sjef Van Dongen (Fruitz4Life)

Van de negen aangemelde bedrijven voor de Ekoland Innovatieprijs 2025 koos de jury drie genomineerden: TruGarlic, Ekoboerderij de Eerste en Fruitz4Life. Deze bijzondere biologische bedrijven werken alle drie aan goede samenwerking met de keten, met menselijke maat en met diversiteit. Ze vinden door uitstekend observeren een eigen gat in de markt. Ze zijn een inspiratie voor zowel biologische als reguliere bedrijven.

Een korte kennismaking met alle drie: 

Fruitz4Life biedt totaalpakket voor agroforestry

Sjef van Dongen, afgestuurd Wagenings Plantenteler, ging na zijn studie in het bedrijfsleven werken en kwam uiteindelijk terecht in Brazilië. Daar veranderde zijn blik op de wereld. Niet alleen omdat hij de ziekte van Crohn overwon, maar ook omdat hij zich in het Braziliaanse oerwoud realiseerde dat de mensheid in volledige symbiose met de natuur zou moeten leven. „Anders gaan we kapot”, is de stellige overtuiging van Sjef van Dongen.

 

TruGarlic succesvol de keten in met knoflook

Bas Groeneveld is na zijn studie aan de HAS en WUR enthousiast over strategie en ketenmanagement. Zijn broer neemt het ouderlijk bedrijf over, Bas start voor zichzelf. „Tijdens mijn stage bij Aaldering Bio-Ui zag ik hoe verschillende ondernemers succesvol waren als uientelers en dienstverleners voor andere uientelers.Tegelijkertijd zag ik ook hoe kwetsbaar en uitwisselbaar je bent als je een product teelt dat anderen ook kunnen leveren.” Bas Groeneveld keek om zich heen in de supermarkten: welk biologisch product vind ik hier nog niet? Verse knoflook!

Eko-boerderij de Eerste: praktische werkverdeling met veel bedrijfstakken

Gerrit Marsman senior nam het zich voorbij de bedrijfsovername van zijn ouders in 1987: ‘We schakelen om naar biologisch en ik wil niet alleen werken.’ En zo geschiedde. Eko-boerderij de Eerste in Marknesse is uitgegroeid tot een succesvolle samenwerking met drie verschillende, volwaardige bedrijfstakken. Een veehouderij met 75 stuks melkvee plus jongvee een eigen kaasmakerij en kippen en varkens voor de eigen winkel. Een akkerbouw-tuinbouwbedrijf met 25 soorten vollegrondsgroenten en een ruime biowinkel met een bezorgdienst bij consumenten aan huis plus afzet van regionale biologische producten naar andere boerderijwinkels en markten: op Eko-boerderij de Eerste is er veel te doen. Gerrit Marsman senior is duidelijk: „We staan open voor mensen die een initiatief hebben. We willen vriendelijk zijn voor dier, mens en milieu.”

Natuurlijk wil je nog veel meer lezen over deze inspirerende bedrijven en hun innovaties. Lees dit artikel verder op ekoland.nl