Verdiepen in succesvolle bio-ketens op Bio Inspiratiedag

Op 7 april '25 kwamen partners en geïnteresseerden, actief in alle delen van biologische ketens, bijeen op de jaarlijkse Bio Inspiratiedag, georganiseerd door BioAcademy bij Antropia in Driebergen.

De uitdaging voor de biologische sector is groei: meer klanten bereiken en die bij zich houden. Daarvoor zijn goed opgezette biologische ketens nodig. Het lijkt een technisch verhaal, maar de sprekers op de BioAcademy Inspiratiedag wezen allemaal op de menselijke kant: vertrouwen, verbinding en samen doorzetten. Céline Brugman van Biowinkel Gouda zegt het zo: „Ik heb altijd passie gehad voor het biologische product en dat probeer ik over te brengen op mijn klanten.”

Dat het technisch-organisatorisch wel eens tegenzit bij de opbouw van nieuwe ketens tussen primaire producent en consument illustreerde Hans de Haan. Regelgeving of internationale verschillen kunnen een barrière zijn tussen de boer met een goed idee en de consument die meerwaarde zoekt. Het voorbeeld de BeterLeven-kip, waar De Haan ervaring mee opdeed, toont wel dat bevlogenheid, doorzettingsvermogen, wilskracht en vertrouwen bijdragen aan het toch behalen van het einddoel. De Haan zegt dat die eigenschappen bij de initiatiefnemers van groot belang waren en dat de boodschap toen landde bij meerdere supermarkten. Zo ontstond een nieuwe standaard in diervriendelijkere producten.

Roosmarijn Saat (Biowinkelvereniging), Pieter Dirven (BioNederland) en Digni van den Dries (Biohuis) vertegenwoordigden de gehele biologische keten in het panel

Nu naar de biologische ketenontwikkeling, want daarom draaide BioAcademy Inspiratiedag. Pieter Dirven van BioNederland zegt dat de mens nooit vergeten mag worden bij de opbouw van een succesvolle keten: „Wat mij betreft begint de keten bij de mens.” Bij die mening kan Céline Brugman van de Biowinkel Gouda aansluiten. Zij vertelt hoe ze als kind gemotiveerd raakte om haar liefde voor de natuur en gezondheid te volgen. Het begon bij een eigen geit en nu heeft ze al ruim 30 jaar een biologische winkel en willen haar kinderen die voortzetten. Ze zocht de verbinding tussen lokale boeren en tuinders en de consumenten in haar stad. Omdat die verbinding dichtbij te maken is, past de locale producent nog beter bij haar aanpak.

Gunfactor

Betrokkenheid en elkaar over en weer kennen vergroot de gunfactor van consumenten naar de producenten. Op die manier draagt een plukdag op een boerenbedrijf bij aan de klantentrouw. „Voor mij is het overbrengen van de passie de sleutel, als je anderen wilt bereiken. De consument heeft de behoefte deel te zijn van een community”, vertelt Brugman.

De Biowinkel blijft groeien. Is het de omzet per klant of groeit het klantenbestand? Brugman: „Het aantal klanten groeit vooral. Ook ‘lichtgroenen’ en toeristen weten ons steeds vaker te vinden. Het zijn niet alleen klanten met een grote portemonnee. Klanten die het echt willen, maar minder te besteden hebben, kopen wat minder dure producten, meer groenten en minder vlees.”

Céline Brugman (Biowinkel Gouda) boekt al 30 jaar succes door te bouwen én te kiezen voor een assortiment dat past bij haar klantencommunity en passie voor haar vak 

Succesketen

Een goed voorbeeld van een biologisch product dat succesvol een keten heeft ontwikkeld is de biologisch biet. Bioboer Piet van Andel uit Zeewolde vertelt erover. „Ik ben er trots op wat we met de rode bietenketen bereikt hebben”, zegt hij. „Met de juiste partners kan je mooie resultaten boeken.” Biologische bieten domineren de supermarktschappen. Een samenwerking van telers verwerkt 400 hectare rode bieten tot in folie verpakte, gekookte bieten en andere bietenproducten. Op dit moment is 85 procent van de supermarktbietjes afkomstig uit deze keten.

Aan het succes gingen wel jaren experimenteren vooraf. De bietenproducenten trokken steeds meer van de keten naar zichzelf toe. Zo sloot het product beter aan bij de wensen van winkels en consumenten en was het betaalbaar. Van Andel vond dat er een voor iedereen bereikbaar en betaalbaar product mocht bestaan. Die betaalbaarheid haalt de bietenketen uit schaal, efficiëntie en uit het zo volledig mogelijk gebruiken van de hele oogst. Omdat de Nederlandse consument nog een bescheiden bietjeseter is, wil Van Andel daar nog wel verder mee groeien. Dan komt weer de mens in beeld: promotie met een menselijk gezicht via influencers moet de populariteit aanwakkeren. Steeds weer komt de menselijke component in de keten boven om de verbinding te leggen tussen boer en burger.

85% van de rode bietjes in de supermarkten, is afkomstig uit de biologische keten die Piet van Andel met zijn samenwerkingspartners heeft opgebouwd. ''

De jaarlijkse ontmoetings- en inspiratiedag is gericht op het verstevigen van de onderlinge banden en samenwerking in de biologische sector, alsook op het van elkaar leren en samen bouwen aan het voorop kunnen blijven lopen als sector. Kennisontwikkeling, zowel theorie als praktijk, is daar een belangrijke bouwsteen voor en deze dag stond in het teken van het versterken en toekomstbestendig maken van de biologische keten. 

Tekst: Jorg Tönjes
Foto: Erik van Well, kwaliteitsgroep BioAcademy