Strokenteelt: de teelttechniek van de toekomst of toch te mooi om waar te zijn?
Strokenteeltperceel in 2019. Foto: ERF BV
Iedere 6 meter een ander gewas telen. Dat klinkt alles behalve praktisch en productief. Toch maakte ERF, Nederlands grootste biologische landbouwbedrijf, in 2017 de sprong in het diepe met strokenteelt. Nu, drie jaar later, kunnen de initiatiefnemers ondanks enkele verbeterpunten niets anders dan lovend zijn.
Na twee jaar lang testen en experimenteren op kleine schaal besloot ERF in 2017 een unieke invulling te geven aan een perceel van 45 hectare in het Noorderwold-Eemvallei gebied in Almere. Samen met Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut werd een bouwplan ontworpen voor zes verschillende gewassen in stroken van 6, 12 en 24 meter breed. "Toen wij met dit plan begonnen was er ook onder onze medewerkers veel twijfel. Die gedachten zijn nu echter volledig gekenterd. Iedereen is enthousiast doordat ze zien dat de strokenteelt ook echt werkt", vertelt Jaco Burgers, directeur van ERF. "Het zorgt voor meer biodiversiteit, een stabielere opbrengst en minder gewasziektes", laat Burgers weten. Uiteindelijk is wel gebleken dat hoe smaller de strook is, hoe beter de resultaten zijn. Ieder jaar bleken de 6 meter stroken de overduidelijke winnaars. ERF zal in 2020 nog 60 hectare van deze 6 meter stroken toevoegen aan de huidige percelen.
Vragen en knelpunten
Strokenteelt kost volgens Burgers nauwelijks extra tijd en er zijn weinig extra uitgaven, maar hij loopt nog wel tegen een aantal andere praktische problemen aan. "Het ene gewas heeft meer water nodig dan het andere gewas. Het is echter heel lastig om een strookje van 6 meter te beregenen. Ook bemesting is echt wel een stuk lastiger met al die smalle stroken." Dit is ook hetgeen waar Hans van Beek tegenaan loopt. De akkerbouwer uit Dronten nam afgelopen najaar deel aan de Innovatietraining Strokenteelt. "Ik geloof zeker in de werking van het systeem, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Daarnaast is strokenteelt geen optie als je zoveel mogelijk geld wilt verdienen", vertelt Van Beek. De agrarisch ondernemer noemt ook dat strokenteelt alleen voordelen heeft voor bepaalde gewassen. "Bij het telen van bijvoorbeeld uien en spinazie zal je meer moeilijkheden krijgen door de strokenteelt dan dat je er profijt uithaalt. Vooral in het geval van de voor ziekte vatbare rassen levert het financieel veel voordeel op." Toch denkt hij er serieus over na om hier volgend jaar aan te beginnen. "Sinds 2008 teel ik al biologisch en sinds 2016 zelfs biologisch dynamisch. Dat heeft al erg veel bijgedragen aan de biodiversiteit. Dat is prachtig om te zien en die biodiversiteit zal alleen nog maar gaan verbeteren als ik aan strokenteelt ga beginnen. Daarnaast ben ik afgelopen jaar al gestopt met de wortelteelt en overweeg ik ook te stoppen met de teelt van uien. Als ik daar toch al mee ga stoppen, kan ik het roer net zo goed helemaal omgooien en bijvoorbeeld aardappels gaan telen."
Masterclass en cursus strokenteelt
Wil jij meer te weten komen over de strokenteelt? Op 2 september 2020 organiseert Biologisch Netwerk in samenwerking met Land&Co, WUR, Hemus en ERF een Masterclass Strokenteelt. Tijdens deze masterclass krijg je in één middag een rondleiding bij ERF en zal onderzoeker Dirk van Apeldoorn al zijn kennis over strokenteelt met de deelnemers delen.
Klik hier voor aanmelding en overige informatie.
Hans van Beek deed zijn kennis over de strokenteelt op bij de Innovatietraining Strokenteelt. Wil je net als hij meer verdieping en weten hoe je strokenteelt kunt toepassen op jouw eigen bedrijf? Dan is de vier dagen durende Innovatietraining Strokenteelt, georganiseerd door Land&Co, WUR, Hemus en ERF misschien iets voor jou.
Klik hier voor aanmelding en meer informatie.
Lees het hele interview op Global Farmers
Hierboven lees je een kort stukje uit het interview van Rabobank met Jaco Burgers en Hans van Beek. Het gehele interview lees je op Global Farmers. Dit is een wereldwijde community, toegankelijk voor agrarische klanten van de Rabobank. Een login geeft je toegang tot de kennis en het netwerk van Rabobank met agrarische analyses, sectornieuws en inzichten uit de branche. Als lid van de community bouw je een wereldwijd netwerk op met andere boeren, agri-experts en food & agri analisten.
Vraag hier je login aan.
Strokenteeltperceel in 2019. Foto: ERF BV
Iedere 6 meter een ander gewas telen. Dat klinkt alles behalve praktisch en productief. Toch maakte ERF, Nederlands grootste biologische landbouwbedrijf, in 2017 de sprong in het diepe met strokenteelt. Nu, drie jaar later, kunnen de initiatiefnemers ondanks enkele verbeterpunten niets anders dan lovend zijn.
Na twee jaar lang testen en experimenteren op kleine schaal besloot ERF in 2017 een unieke invulling te geven aan een perceel van 45 hectare in het Noorderwold-Eemvallei gebied in Almere. Samen met Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut werd een bouwplan ontworpen voor zes verschillende gewassen in stroken van 6, 12 en 24 meter breed. "Toen wij met dit plan begonnen was er ook onder onze medewerkers veel twijfel. Die gedachten zijn nu echter volledig gekenterd. Iedereen is enthousiast doordat ze zien dat de strokenteelt ook echt werkt", vertelt Jaco Burgers, directeur van ERF. "Het zorgt voor meer biodiversiteit, een stabielere opbrengst en minder gewasziektes", laat Burgers weten. Uiteindelijk is wel gebleken dat hoe smaller de strook is, hoe beter de resultaten zijn. Ieder jaar bleken de 6 meter stroken de overduidelijke winnaars. ERF zal in 2020 nog 60 hectare van deze 6 meter stroken toevoegen aan de huidige percelen.
Vragen en knelpunten
Strokenteelt kost volgens Burgers nauwelijks extra tijd en er zijn weinig extra uitgaven, maar hij loopt nog wel tegen een aantal andere praktische problemen aan. "Het ene gewas heeft meer water nodig dan het andere gewas. Het is echter heel lastig om een strookje van 6 meter te beregenen. Ook bemesting is echt wel een stuk lastiger met al die smalle stroken." Dit is ook hetgeen waar Hans van Beek tegenaan loopt. De akkerbouwer uit Dronten nam afgelopen najaar deel aan de Innovatietraining Strokenteelt. "Ik geloof zeker in de werking van het systeem, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Daarnaast is strokenteelt geen optie als je zoveel mogelijk geld wilt verdienen", vertelt Van Beek. De agrarisch ondernemer noemt ook dat strokenteelt alleen voordelen heeft voor bepaalde gewassen. "Bij het telen van bijvoorbeeld uien en spinazie zal je meer moeilijkheden krijgen door de strokenteelt dan dat je er profijt uithaalt. Vooral in het geval van de voor ziekte vatbare rassen levert het financieel veel voordeel op." Toch denkt hij er serieus over na om hier volgend jaar aan te beginnen. "Sinds 2008 teel ik al biologisch en sinds 2016 zelfs biologisch dynamisch. Dat heeft al erg veel bijgedragen aan de biodiversiteit. Dat is prachtig om te zien en die biodiversiteit zal alleen nog maar gaan verbeteren als ik aan strokenteelt ga beginnen. Daarnaast ben ik afgelopen jaar al gestopt met de wortelteelt en overweeg ik ook te stoppen met de teelt van uien. Als ik daar toch al mee ga stoppen, kan ik het roer net zo goed helemaal omgooien en bijvoorbeeld aardappels gaan telen."
Masterclass en cursus strokenteelt
Wil jij meer te weten komen over de strokenteelt? Op 2 september 2020 organiseert Biologisch Netwerk in samenwerking met Land&Co, WUR, Hemus en ERF een Masterclass Strokenteelt. Tijdens deze masterclass krijg je in één middag een rondleiding bij ERF en zal onderzoeker Dirk van Apeldoorn al zijn kennis over strokenteelt met de deelnemers delen.
Klik hier voor aanmelding en overige informatie.
Hans van Beek deed zijn kennis over de strokenteelt op bij de Innovatietraining Strokenteelt. Wil je net als hij meer verdieping en weten hoe je strokenteelt kunt toepassen op jouw eigen bedrijf? Dan is de vier dagen durende Innovatietraining Strokenteelt, georganiseerd door Land&Co, WUR, Hemus en ERF misschien iets voor jou.
Klik hier voor aanmelding en meer informatie.
Lees het hele interview op Global Farmers
Hierboven lees je een kort stukje uit het interview van Rabobank met Jaco Burgers en Hans van Beek. Het gehele interview lees je op Global Farmers. Dit is een wereldwijde community, toegankelijk voor agrarische klanten van de Rabobank. Een login geeft je toegang tot de kennis en het netwerk van Rabobank met agrarische analyses, sectornieuws en inzichten uit de branche. Als lid van de community bouw je een wereldwijd netwerk op met andere boeren, agri-experts en food & agri analisten.
Vraag hier je login aan.