​Vier bio pioniers om in de gaten te houden

Steeds meer boeren en bedrijven worden zich bewust van de voordelen van biologisch produceren, elk jaar komen er biologische- en biodynamische bedrijven bij. Wat maakt biologisch ondernemen zo bijzonder? Wij lichten vier bio pioniers uit die op hun eigen manier bijdragen aan een beter voedselsysteem.

1. Familie Maris ontwikkelt robuuste biologische aardappels

Op het biologische akkerbouwbedrijf van familie Maris wordt sinds 2000 op biologische wijze geteeld. Aardappels zijn het belangrijkste gewas van het bedrijf. Vader Anne-Willem en zoon Max telen onder andere robuuste aardappels: aardappels die van nature resistent zijn tegen de plantenziekte phytophthora.

Telen met sterke rassen is duurzaam en innovatief
Aardappels zijn heel gevoelig voor phythophthora, en de natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die biologische boeren mogen gebruiken bieden niet altijd genoeg bescherming. Terwijl klimaatverandering het risico op phythophtora steeds verder vergroot. Daarom werkt de familie Maris sinds 2017 samen met 25 biologische aardappel veredelaars, -telers en supermarktketens om phytophthora te bestrijden met robuuste aardappelrassen. Door voor deze sterke rassen te kiezen, verkleinen de familie Maris en andere biologische telers het risico op oogstverlies op een duurzame en innovatieve manier.


2. Marieke Louwes zet bokken- en geitenvlees op het menu

Geitenkaas en andere geitenzuivelproducten worden steeds populairder in Nederland. Er zijn meer dan 50 biologische melkgeitenhouderijen in Nederland, en op deze bedrijven worden elk jaar zo’n 15.000 bokjes geboren. Maar bokjes geven geen melk, ze zijn eigenlijk een soort ‘bijproduct’ van de melkproductie. Bokkenvlees en geitenvlees wordt weinig gegeten in Nederland, omdat het een onbekend product is. Daarom worden bij zowel biologisch als gangbare bedrijven bokjes vaak na hun geboorte naar een opfokker gebracht en na zes weken geslacht. Het vlees wordt verwerkt tot diervoer of geëxporteerd naar Zuid-Europa, en dat is natuurlijk zonde.

Minder voedselverspilling en een beter leven voor de bokjes
Biologische melkgeitenhouder Marieke Louwes wil dat Nederlandse consumenten meer bokken- en geitenvlees gaan eten. In 2017 richtte Marieke een coöperatie op, waar inmiddels al 35 biologische melkgeitenhouders bij aangesloten zijn. Ze hebben als doelstelling om de bokjes een beter leven te geven en Nederlanders bekend te maken met het eten van geiten- en bokkenvlees. De coöperatie organiseert onder andere open dagen op de boerderijen om de mogelijkheden van het vlees te laten zien én proeven. Ze laten zien dat bokken- en geitenvlees smakelijk en hoogwaardig vlees is. “Naar minder voedselverspilling, een beter leven voor de bokjes en een nog duurzamere biologische melkgeitenhouderij.”


3. Jeroen en Rosalinde Konijn houden een gesloten kringloop op hun biodynamische boerderij

Op de biologisch-dynamische boerderij van Jeroen en Rosalinde worden de natuurlijke processen begeleid en niet verstoord: de kringloop op het bedrijf wordt zoveel mogelijk gesloten. Dus de mest van de dieren wordt gebruikt op het eigen land, waardoor gewassen kunnen groeien en hier ook weer voer vanaf komt voor de eigen dieren. Biodynamische boeren voldoen aan de wettelijke biologische eisen, met daarbovenop specifieke eisen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur en landschap. De bodem, het grasland en de koeien spelen hierin een grote rol. Maar waar Jeroen en Rosalinde echt in pionieren is wat zij doen voor de boerenlandvogels!

Een weiland voor de koeien en… boerenlandvogels!
Het gaat helaas niet goed met de boerenlandvogels. Door het opschalen van agrarisch landgebruik verdwijnen de vogels in hoog tempo. En dat is jammer! Daarom hebben Jeroen en Rosalinde hun weides zo ingericht dat niet alleen de koeien heerlijke kunnen grazen, maar ook de boerenlandvogels naar believen broeden en eten. Zo mengen ze mest met stro om bodemleven te stimuleren, wat de vogels dan weer opeten. Ook zijn er genoeg beekjes en struiken voor broedgelegenheid. Met succes! Op het bedrijf komen de vier belangrijkste boerenlandvogels voor: de kievit, grutto, tureluur en de scholekster.


4. Een andere manier van boeren in het voedselbos van Emiel en Sonja van de Vijver

Gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen. Dat is de filosofie van de familie van de Vijver, en de drijfveer om vorig jaar naast hun biologische akkerbouwbedrijf een voedselbos aan te leggen. Een voedselbos is een door mensen gecreëerd bos met eetbare, meerjarige gewassen. Het is opgebouwd uit verschillende lagen, zoals grote bomen, struiken, kruidachtige planten, bodembedekkers en wortelgewassen.

Meer biodiversiteit en een schatkamer voor chef-koks
In het voedselbos van Emiel en Sonja groeien zo’n 150 soorten meerjarige gewassen zoals rabarber en asperge, maar ook minder bekende gewassen als oesterblad, Spaanse zuring of zeebiet. Met hun voedselbos willen ze onderzoeken hoe we op een andere manier met de grond kunnen omgaan, minder CO2 produceren en meer biodiversiteit te creëren. Naast goed voor het milieu, is het voedselbos ook om te smullen. Chef-koks komen dan ook graag langs vanwege de vele, vaak minder bekende gewassen.


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot  topkeurmerk.

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!

Steeds meer boeren en bedrijven worden zich bewust van de voordelen van biologisch produceren, elk jaar komen er biologische- en biodynamische bedrijven bij. Wat maakt biologisch ondernemen zo bijzonder? Wij lichten vier bio pioniers uit die op hun eigen manier bijdragen aan een beter voedselsysteem.

1. Familie Maris ontwikkelt robuuste biologische aardappels

Op het biologische akkerbouwbedrijf van familie Maris wordt sinds 2000 op biologische wijze geteeld. Aardappels zijn het belangrijkste gewas van het bedrijf. Vader Anne-Willem en zoon Max telen onder andere robuuste aardappels: aardappels die van nature resistent zijn tegen de plantenziekte phytophthora.

Telen met sterke rassen is duurzaam en innovatief
Aardappels zijn heel gevoelig voor phythophthora, en de natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die biologische boeren mogen gebruiken bieden niet altijd genoeg bescherming. Terwijl klimaatverandering het risico op phythophtora steeds verder vergroot. Daarom werkt de familie Maris sinds 2017 samen met 25 biologische aardappel veredelaars, -telers en supermarktketens om phytophthora te bestrijden met robuuste aardappelrassen. Door voor deze sterke rassen te kiezen, verkleinen de familie Maris en andere biologische telers het risico op oogstverlies op een duurzame en innovatieve manier.


2. Marieke Louwes zet bokken- en geitenvlees op het menu

Geitenkaas en andere geitenzuivelproducten worden steeds populairder in Nederland. Er zijn meer dan 50 biologische melkgeitenhouderijen in Nederland, en op deze bedrijven worden elk jaar zo’n 15.000 bokjes geboren. Maar bokjes geven geen melk, ze zijn eigenlijk een soort ‘bijproduct’ van de melkproductie. Bokkenvlees en geitenvlees wordt weinig gegeten in Nederland, omdat het een onbekend product is. Daarom worden bij zowel biologisch als gangbare bedrijven bokjes vaak na hun geboorte naar een opfokker gebracht en na zes weken geslacht. Het vlees wordt verwerkt tot diervoer of geëxporteerd naar Zuid-Europa, en dat is natuurlijk zonde.

Minder voedselverspilling en een beter leven voor de bokjes
Biologische melkgeitenhouder Marieke Louwes wil dat Nederlandse consumenten meer bokken- en geitenvlees gaan eten. In 2017 richtte Marieke een coöperatie op, waar inmiddels al 35 biologische melkgeitenhouders bij aangesloten zijn. Ze hebben als doelstelling om de bokjes een beter leven te geven en Nederlanders bekend te maken met het eten van geiten- en bokkenvlees. De coöperatie organiseert onder andere open dagen op de boerderijen om de mogelijkheden van het vlees te laten zien én proeven. Ze laten zien dat bokken- en geitenvlees smakelijk en hoogwaardig vlees is. “Naar minder voedselverspilling, een beter leven voor de bokjes en een nog duurzamere biologische melkgeitenhouderij.”


3. Jeroen en Rosalinde Konijn houden een gesloten kringloop op hun biodynamische boerderij

Op de biologisch-dynamische boerderij van Jeroen en Rosalinde worden de natuurlijke processen begeleid en niet verstoord: de kringloop op het bedrijf wordt zoveel mogelijk gesloten. Dus de mest van de dieren wordt gebruikt op het eigen land, waardoor gewassen kunnen groeien en hier ook weer voer vanaf komt voor de eigen dieren. Biodynamische boeren voldoen aan de wettelijke biologische eisen, met daarbovenop specifieke eisen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur en landschap. De bodem, het grasland en de koeien spelen hierin een grote rol. Maar waar Jeroen en Rosalinde echt in pionieren is wat zij doen voor de boerenlandvogels!

Een weiland voor de koeien en… boerenlandvogels!
Het gaat helaas niet goed met de boerenlandvogels. Door het opschalen van agrarisch landgebruik verdwijnen de vogels in hoog tempo. En dat is jammer! Daarom hebben Jeroen en Rosalinde hun weides zo ingericht dat niet alleen de koeien heerlijke kunnen grazen, maar ook de boerenlandvogels naar believen broeden en eten. Zo mengen ze mest met stro om bodemleven te stimuleren, wat de vogels dan weer opeten. Ook zijn er genoeg beekjes en struiken voor broedgelegenheid. Met succes! Op het bedrijf komen de vier belangrijkste boerenlandvogels voor: de kievit, grutto, tureluur en de scholekster.


4. Een andere manier van boeren in het voedselbos van Emiel en Sonja van de Vijver

Gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen. Dat is de filosofie van de familie van de Vijver, en de drijfveer om vorig jaar naast hun biologische akkerbouwbedrijf een voedselbos aan te leggen. Een voedselbos is een door mensen gecreëerd bos met eetbare, meerjarige gewassen. Het is opgebouwd uit verschillende lagen, zoals grote bomen, struiken, kruidachtige planten, bodembedekkers en wortelgewassen.

Meer biodiversiteit en een schatkamer voor chef-koks
In het voedselbos van Emiel en Sonja groeien zo’n 150 soorten meerjarige gewassen zoals rabarber en asperge, maar ook minder bekende gewassen als oesterblad, Spaanse zuring of zeebiet. Met hun voedselbos willen ze onderzoeken hoe we op een andere manier met de grond kunnen omgaan, minder CO2 produceren en meer biodiversiteit te creëren. Naast goed voor het milieu, is het voedselbos ook om te smullen. Chef-koks komen dan ook graag langs vanwege de vele, vaak minder bekende gewassen.


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot  topkeurmerk.

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!