- Video's over hoe de biologische keten werkt volgens vier kernwaarden en leer wat deze principes Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid betekenen.
Plantaardig - Akkerbouw / Tuinbouw
-
Oriëntatiecursus Biologische Landbouw: Onafhankelijke cursus van Biologisch Netwerk over de veranderingen op een akkerbouwbedrijf bij omschakeling naar biologisch. Met praktijkervaringen van biotelers en bijdragen van specialisten over o.a. mechanisatie, bodem, biodivers telen en omschakelstrategie.
- Adviseur Sander Bernaerts van Naturim helpt je bij de omschakeling en in de teeltjaren erna
- Agrifirm geeft advies en individuele teeltbegeleiding. Jasper Brinks, Gratia Meijers en Yvo Kouwenhoven zijn specialist biologische akkerbouw.
- Adviseur Maria van Boxtel van Land&Co helpt met name boeren en tuinders met publieksgerichte boerderijen, overheden en gebiedsorganisaties met omschakelplannen en-begeleiding.
- Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice geeft advies en interim management in biologisch (dynamisch) telen.
- Jeroen Willemse van Delphy is adviseur biologische akkerbouw.
Plantaardig - Glasteelt
-
Leen Janmaat geeft individueel advies over omschakeling naar biologische glasteelt
-
Ewout van der Ven van Delphy is adviseur biologische glastuinbouw.
Plantaardig - Fruitteelt
-
Gerjan Brouwer van Delphy geeft advies over biologische fruitteelt en organiseert de omschakelcursus Fruitteelt i.s.m. Prisma.
Dierlijk - Melkveehouderij
-
Edith Finke van DLV-advies helpt melkveehouders in het midden/zuiden van Nederland met individuele omschakelplannen en advies.
-
Kees Water van Ekopart helpt melkveehouders in het midden/noorden van Nederland met individuele omschakelplannen en advies.
-
Veehouders in Gelderland kunnen gebruik maken van een kennisvoucher om 80% van de kosten van bedrijfsverduurzaming te dekken
-
Melkveehouders in Gelderland kunnen een 6-daagse omschakelcursus volgen met een eigen bijdrage van € 300,-; georganiseerd door Kees Water i.s.m. Voor Bio.
-
Vier podcasts via Bionext over omschakelen naar Biologische melkveehouderij, gericht op bodemkwaliteit en graslandmanagement, diergezondheid en dierenwelzijn, rantsoen en economische strategie.
-
Interactieve PDF via Bionext over verschillende aspecten van omschakelen naar biologische melkveehouderij, waaronder bodemkwaliteit, graslandmanagement, voer en rantsoen, gezondheid & welzijn en bedrijfseconomisch.
Dierlijk - Rundveehouderij
-
Arina Hotting (noord) Iris van Wijk (midden) en Harrie van Kreij (zuid) zijn adviseurs biologisch rundvee in het biologisch team van Agrifirm
Dierlijk - Legpluimvee
- Christian Wolbrink is adviseur biologisch legpluimvee in het biologisch team van Agrifirm
Dierlijk - Varkenshouderij
-
Beluister de podcast met biologische varkenshouder Bas Anthonissen Wat betekent het voor een boer om de overstap naar biologisch te maken en waarom maakte Bas deze keuze?
Leveranciers van veevoer of middelen, naast Agrifirm ook Reudink, kunnen ook veel vragen beantwoorden.
Bedrijfsstart, -overname en -opvolging
-
Presentaties over bedrijfsstart en -overname en toegang tot grond en financiering.
-
Neem deel aan de training 'Van droom naar bedrijf' of bezoek de Startersdag biologische landbouw.
Leren over biologische regelgeving en certificering
- Doornebosch Advies presenteert op afspraak de Hoofdpunten Biologische regelgeving voor landbouwbedrijven en organiseert doorgaans maandelijks webinars over 'nieuwe administratieve eisen voor biologische boeren; 'Hoofdpunten biologische regelgeving voor landbouwbedrijven in de plantaardige sector' en 'Hoofdpunten biologische regelgeving voor landbouwbedrijven in de dierlijke sector'. Bekijk hiervoor de pagina Aanbod van BioAcademy. Uiteraard is individueel advies over biologische regelgeving van Berdi Doornebosch ook mogelijk.
- Video: inzicht in biologische keurmerken van Marian Blom van Bionext
Leren over weerbare teelten
- Video: Kringlooplandbouw met praktijkervaringen
- Project Boerenkansen biedt jongeren workshops over kringlooplandbouw
- Themadagen en/of vervolgtrainingen over bodemvruchtbaarheid, robuuste rassen en mineralen zoals deze regelmatig worden gegeven door Warmonderhof. Bekijk hiervoor de pagina Aanbod van BioAcademy.
- Workshop Plantaardige bemesting bij Joost van Strien van Boerderij Zonnegoed, Agrarisch Ondernemer van 2022 en de eerste Nederlandse biologische boer gecertificeerd in de plantaardige biologische teelt. Deze wordt doorgaans ieder jaar georganiseerd. Bekijk hiervoor de pagina Aanbod van BioAcademy. Bekijk een presentatie over plantaardige bemesting van Joost van Strien.
- Doorgaans is er jaarlijks een Masterclass Strokenteelt van een dagdeel om kennis te maken met deze productiewijze, georganiseerd door Biologisch Netwerk en Land&Co i.s.m. Wageningen University & Research en de bedrijven ERF en Hemus die strokenteelt grootschalig in de praktijk brengen. Een impressie van een eerder gegeven Masterclass, lees je hier.
- De Masterclass is op te volgen met een vierdaagse training Strokenteelt om je eigen strokenteelt-bouwplan te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de regio's Flevoland, Zeeland of een andere locatie. Bekijk hiervoor de pagina Aanbod van BioAcademy. Luister naar de podcast Strokenteelt voor de ervaringen van biologisch landbouwbedrijf ERF en Hemus met grootschalige strokenteelt.
- Video: Meest gestelde vragen over groenbemesting en presentatie van Derk van Balen over groenbemesterskeuze bij aardappelteelt in gereduceerde grondbewerking en inzaaien in een graanstoppel.
- Podcast robuuste aardappelrassen over ervaringen met een proefveld van ca. 30 biologische robuuste aardappelrassen.
- Cursus over Agroforestry en voedselbosbouw. Hiervoor kun je je aanmelden als geïnteresseerde en bij voldoende deelnemers wordt de cursus ingepland.
Leren over dierenwelzijn
- Biologisch leren imkeren of de biodiversiteit op je bedrijf verrijken via de zesdaagse basiscursus Biologisch Imkeren (start 24 maart 2023) of in één dag kennismaken met Biologisch Dynamisch imkeren (14 januari 2023)
- Video: De jongvee-check: Hoe gezonde kalveren opgroeien tot sterke vaarzen.
Leren over handel, verwerking en verkoop van biologische voeding
- Regelmatig zijn er kennisworkshops van BioNederland, de vereniging voor biologische handelaren en verwerkers, over processen in verwerking en vermarkting, zoals Etikettering en claims voor biologische producten
- Précon Consulting Group adviseert en begeleidt over voedselveiligheid, kwaliteit en wet- en regelgeving. Je kunt direct via BioAcademy de online leermodule 'Voedselveiligheid (HACCP)' volgen.
- FMCG Opleidingen biedt leeraanbod over category management, trade marketing, marktanalyse en retailkennis. Denk bijvoorbeeld aan praktische inzichten en strategieën om de zichtbaarheid en het onderscheid van je biologische producten op het schap te verbeteren, waardoor je je afzetmarkt kun vergroten. FMCG Opleidingen helpt je te verdiepen in de wereld van de retailers.